Όπως κάθε χρόνο, διοργανώνεται και φέτος η Βραδιά Ερευνητή από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017. Η Βραδιά Ερευνητή είναι μια πανευρωπαϊκή γιορτή για την έρευνα και πραγματοποιείται παράλληλα σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις σε 36 χώρες. Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή της έρευνας στο ευρύ κοινό και η προσέλκυση νέων κυρίως ανθρώπων να δουν από κοντά τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ΙΤΕ και τις ερευνητικές δράσεις του ΕΛΚΕΘΕ.
Στο κεντρικό περίπτερο του ΕΛΚΕΘΕ ο επισκέπτης μπορεί να συζητήσει με νέους ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΛΚΕΘΕ ώστε να πληροφορηθεί τους ερευνητικούς τομείς και τα προγράμματα που πραγματοποιούνται σε σχέση με τη θαλάσσια έρευνα στη Μεσόγειο και διεθνώς. Παρέχεται ενημερωτικό υλικό, προβάλλεται οπτικό-ακουστικό υλικό από τα ερευνητικά ταξίδια και τις επιχειρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, δοκιμάζεται υλικό εικονικής πραγματικότητας και apps για κινητά τηλέφωνα και tablets σχετικά με το ενυδρείο στην Κρήτη και πολλά άλλα.
Επίδειξη επιστημονικών οργάνων και εξοπλισμού της θαλάσσιας έρευνας
Το κοινό μπορεί να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να παρακολουθήσει ζωντανά μετρήσεις διάφορων παραμέτρων (το διαλυτό οξυγόνο, το αλάτι, τη θερμοκρασία, τη χλωροφύλλη) όπως αυτές πραγματοποιούνται στην ανοιχτή θάλασσα από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ. Μέσω της συζήτησης γίνεται εφικτό να κατανοηθούν σημαντικές για τη θαλάσσια έρευνα έννοιες και να αναδειχθούν οι τεχνολογικές δυσκολίες αλλά και οι καινοτομικές λύσεις που απαιτούνται ώστε να αντλούμε επιστημονική πληροφορία στο πραγματικό θαλάσσιο περιβάλλον.
Το ενυδρείο στην Κρήτη ανοίγει και φέτος τις πόρτες του
Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του Ενυδρείου και να ενημερωθούν από το προσωπικό (είσοδος ελεύθερη), να ξεναγηθούν στα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ (18:30-19:00), να κάνουν μια βόλτα στα «AQUALABS» των υδατοκαλλιεργειών και να μάθουν με τη βοήθεια των ερευνητών πως μεγαλώνουν τα ψάρια που τρώμε (17:00-17:30 και 19:00-19:30)
Βουτάμε στη θάλασσα χωρίς να βραχούμε!
Σύνολο πολλαπλών μικρών σε διάρκεια δράσεων:
Η ζωή στο βυθό και ο μικρόκοσμος του πλανγκτόν. Μικροοργανισμοί μεγαλώνουν στα μάτια μας μέσα από ένα μικροσκόπιο. Θαλάσσια φυτά και ζωάκια μέσα από ένα ενυδρείο
Γενετική και θάλασσα: Ξεδιπλώνουμε το DNA
Καταδυτικός εξοπλισμός: Τι χρειαζόμαστε και τι φοράμε για να κάνουμε πραγματική βουτιά στη θάλασσα.
Τι πετάμε στη θάλασσα… μαθαίνουμε να προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον.
Πως μετράμε την ηλικία και το μέγεθος των ψαριών. Το βλέπουμε μαζί με τους ερευνητές του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που είναι ειδικοί σε αυτό.
Φοράμε τα μαγικά γυαλιά και βουτάμε στον υπέροχο κόσμο της θάλασσας
ΦΙΔΑΚΙ: Παίζουμε με το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι “ΦΙΔΑΚΙ” αλλά πολύ πιο μεγάλο και θαλασσινό και διασκεδάζουμε ψαρεύοντας σε μία πισίνα πλούσια σε ψάρια. Φτιάχνουμε πάζλ και αποκαλύπτονται μπροστά μας όμορφες εικόνες μέσα από τη θάλασσα.
Ψαρώνεις; Δες θαλάσσιους οργανισμούς να ζωντανεύουν μέσα από ένα κινητό και.. ψάρωσε.
Διαβαστέ αναλυτικά το δελτίο τύπου εδώ