Εκδήλωση Περιφέρειας Κρήτης στο Ενυδρείο Κρήτης - Σάββατο 12 Μαρτίου | CretAquarium

Εκδήλωση Περιφέρειας Κρήτης στο Ενυδρείο Κρήτης - Σάββατο 12 Μαρτίου

 

 

 

 

Στιγμιότυπα από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης, που διοργανώθηκε σήμερα, Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, ώρα 12.00 -14.00 στο Ενυδρείο Κρήτης «Θαλασσόκοσμος» με θέμα:

Η Κυκλική Οικονομία στην Αλιεία, τις Υδατοκαλλιέργειες & τον Τουρισμό της Κρήτης

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης των Ευρωπαϊκών έργων BLUE fasma και INCIRCLE (INTERREGMED) που αφορούν την κυκλική οικονομία.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές των Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ο βυθός μέσα από τα χέρια μας» που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από τους εκπαιδευτές του Ενυδρείου Κρήτης για την εξοικείωση των μαθητών με το θέμα της κυκλικής οικονομίας.

Οι μαθητές, έπειτα από μια μοναδική βιωματική ξενάγηση και ευαισθητοποίηση για τον θαλάσσιο κόσμο, δημιούργησαν χρηστικά υλικά αξιοποιώντας εγκαταλειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό.

Κατά την διάρκεια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των μαθητών, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και το κοινό που βρέθηκε στο ενυδρείο Κρήτης παρακολούθησε ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα της Κυκλικής Οικονομίας στο foyer του Ενυδρείου.

Η ΑGENDA της εκδήλωσης ξεκίνησε με το Καλωσόρισμα και την αναφορά στο Σκοπό της εκδήλωσης από τον Γιώργο Αλεξάκη, Εντεταλμένο Σύμβουλο Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων της Περιφέρειας Κρήτης. Στη συνέχεια η Δρ. Αλίκη Καρούσου, συντονίστρια έργου BLUEfasma, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρειας Κρήτης, μίλησε για την κυκλική οικονομία στην αλιεία & τις υδατοκαλλιέργειες. Η Δρ. Γιολάντα Κουλούρη, Κύρια Ερευνήτρια στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), μίλησε για τον Θαλάσσιο Γραμματισμό (Ocean Literacy) και την άρρηκτη σχέση της θάλασσας με την επιβίωση του ανθρώπου. Ο Δρ Γιώργος Τσερπές, Διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, μίλησε για τα εισβολικά είδη θαλάσσιων οργανισμών και τη σύνδεση τους με την κυκλική οικονομία. Η κ. Βασιλική Μαδούλκα, Συντονίστρια του έργου INCIRCLE & Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Ευρωπαϊκών Διεθνών Θεμάτων και Ανάπτυξης Συνεργασιών στην Περιφέρεια Κρήτης μίλησε για το έργο INCIRCLE και την κυκλική οικονομία στον τουρισμό: success stories. Τέλος η κ. Εβελίνα Μπάκιντα, Πολιτισμολόγος Marketeer (MA), μέλος ομάδας έργων BLUE FASMA, INCIRCLE, μίλησε για την Εξοικείωση με την Κυκλική Οικονομία μέσα από απλές έννοιες και πρακτικές.

Ακλούθησε προβολή video: 1). « Λεοντόψαρο: ένας επιβλητικός και νοστιμότατος μεζές στο πιάτο μας», 2). Κατανοώντας την Κυκλική Οικονομία στον Τουρισμό, 3) In Circle.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις - συζήτηση και καφέ.