Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Τετάρτη 05/06/2024 | CretAquarium

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Τετάρτη 05/06/2024

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΤΕΤΑΡΤΗ 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

 

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, το Ενυδρείο Κρήτης συμμετείχε ενεργά σε δύο παράλληλες δράσεις που σκοπό είχαν την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μαθητών διαφόρων ηλικιών για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον και οι οργανισμοί που ζουν μέσα σε αυτό και να τους επισημάνουν με ποιους τρόπους μπορούμε όλοι μας να τα προστατεύσουμε.

Η πρώτη δράση, Clean up the Med, φιλοξενήθηκε στους χώρους του Ενυδρείου Κρήτης και ήταν μία διοργάνωση του Το Χαμόγελο του Παιδιού - The Smile of the Child σε συνεργασία με το Δήμος Χερσονήσου - Municipality of Chersonissos. Το τμήμα εκπαίδευσης του Ενυδρείου Κρήτης με τις βιολόγους Αντωνιάδη Δανάη και Έφη Νταλιάνη, πραγματοποίησε ξεναγήσεις εντός της διαδρομής επίσκεψης για τους μικρούς μας φίλους που παραβρέθηκαν σήμερα στο χώρο μας, τονίζοντας τη σημασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια. Ο προϊστάμενος του Ενυδρείου Κρήτης Δρ.Ιωάννης Παπαδάκης βρέθηκε κοντά στα παιδιά για να τα καλωσορίσει, να τους μιλήσει για το ρόλο και το ερευνητικό έργο του Ενυδρείου Κρήτης/ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και να τα ενθαρρύνει να είναι πάντα «προστάτες» και λάτρεις της θάλασσας καθώς αυτή μας προσφέρει ζωή!

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από το Δήμο Χερσονήσου, η Αντιδήμαρχος πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Εθελοντισμού κα.Πλευράκη και ο κύριος Μαστοράκης, Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, οι οποίοι έδωσαν με τη σειρά τους το δικό τους μήνυμα στα παιδιά για την προστασία της Μεσογείου.

Στην ομάδα μας για μία ακόμη χρονιά και ο αγαπημένος μας ραδιοφωνικός σταθμός FAMILY FM 89.5!

Η δεύτερη δράση διοργανώθηκε από τον εκπολιτιστικό σύλλογο Ανάληψης Χερσονήσου στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στην παραλία της Ανάληψης Χερσονήσου με τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου Αναλήψεως και της ΣΤ' Δημοτικού Αναλήψεως. Στη δράση αυτή συμμετείχε το Ενυδρείο Κρήτης, με την βιολόγο του τμήματος ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης Δρ.Χρύσα Δόξα, η οποία μίλησε στους μικρούς μαθητές για τη σημαντικότητα της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας και για τον τεράστιο κίνδυνο που αποτελούν τα πλαστικά για όλα τα ζώα της θάλασσας και ειδικά για τις αγαπημένες σε όλους θαλάσσιες χελώνες #Καρέττα καρέττα. Οι μικροί μας φίλοι ενθουσιασμένοι μετά την συζήτηση με την Δρ.Δόξα, φόρεσαν τα γάντια τους και ξεχύθηκαν στη παραλία για να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι χελώνες μας πρέπει να βγουν σε μια καθαρή παραλία να γεννήσουν τα αυγουλάκια τους».

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές των δύο δράσεων, την κυρία Μπορμπουδάκη Χρυσή από το Το Χαμόγελο του Παιδιού - The Smile of the Child και την κυρία Amalia Koutsantonaki, Αντιπρόεδρο του εκπολιτιστικού συλλόγου Ανάληψης Χερσονήσου και ευχόμαστε να πορεύονται πάντα με τον ίδιο ενθουσιασμό και αγάπη για το θαλάσσιο περιβάλλον!

Το Ενυδρείο Κρήτης θα είναι πάντα αρωγός σε κάθε μικρή ή μεγάλη κίνηση ευαισθητοποίησης του κοινού.

 

Φωτογραφίες : Θεανώ Δανδαρή