Ένας μήνας χωρίς το γηραιότερο ψάρι του Ενυδρείου: Μια ξεχωριστή αναφορά στο Φαγκρί Pagrus pagrus!
Το είδος αυτό ανήκει στην οικογένεια των σπαροειδών και έφθασε αισίως στην ηλικία των 29 ετών με μέγεθος 85cm και βάρος 8kg! Έκανε την παρουσία του αισθητή σε δεξαμενή του ενυδρείου μας παρέα με τους επίσης γηραιούς Βλάχους και τη Βλαχοσφυρίδα! Η συνεισφορά του όμως στην έρευνα αυτά τα 15 έτη που φιλοξενούνταν στο CRETAquarium είναι ο πιο βασικός λόγος που τον τιμούμε σήμερα. Μερικά από τα εντυπωσιακά που μας έδειξε; Στην πορεία προς την ενήλικη ζωή του άλλαξε το χρώμα και το φύλο του, έδωσε τους πρώτους απογόνους εκτροφής του είδους στη χώρα μας ενώ απάντησε στο συχνό ερώτημα του προσδιορισμού της ηλικίας των ψαριών…
Αναλυτικότερα εδώ:
Ιστορικής αξίας φαγκρί Pagrus pagrus στο Ενυδρείο Κρήτης
Πρόσφατα (12/6/2019), αποχωριστήκαμε ίσως το γηραιότερο ψάρι του Ενυδρείου Κρήτης, ένα φαγκρί ηλικίας 29 ετών (85 cm, 8 Kg)!!! γεγονός που μας συγκίνησε ιδιαίτερα....
Το άτομο αυτό μαζί με τ’αδέλφια του είχε ψαρευτεί σε νεαρή ηλικία (0+, βάρους 14 γρ.) τον Μάιο του 1990 στο Κόλπο του Ηρακλείου Κρήτης με το Ε/Σ ΦΙΛΙΑ από το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Υδατοκαλλιεργειών του ανεξάρτητου τότε Ερευνητικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ.) για τις ανάγκες των ερευνητικών προγραμμάτων.
Αφού για 15 χρόνια εκπλήρωσε πολλαπλώς την ερευνητική του αποστολή, τα τελευταία 14 χρόνια, με εμφανή τα σημάδια του γήρατός του, φιλοξενούνταν μαζί με τους βλάχους και τις βλαχοσφυρίδες στο ήρεμο και προστατευμένο περιβάλλον μιας ευρύχωρης δεξαμενής του Ενυδρείου Κρήτης παρέχοντας θέαμα στους επισκέπτες.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί η συνεισφορά αυτού του ατόμου στην έρευνα και την επιστήμη της βιολογίας των ψαριών όπου εκτός των άλλων υποστήριξε Διδακτορικές Διατριβές σε θέματα που αφορούσαν στη βιολογία του είδους Pagrus pagrus (κοινό φαγκρί). Αρχικά ως νεαρό άτομο (θηλυκού φύλου, πρωτόγυνο) βοήθησε στην μελέτη συμπεριφοράς του είδους στη χρήση συστημάτων αυτο-διατροφής (self-feeders). Αργότερα, στην ενήλικη ζωή του η αναστροφή του φύλου του από θηλυκό σε αρσενικό εμπλούτισε την πληροφορία για το φαινόμενο του διαδοχικού ερμαφροδιτισμού, ένα κοινό φαινόμενο στην οικογένεια των Σπαροειδών (τσιπούρα, σαργός, λιθρίνι, κ.α). Παράλληλα η αλλαγή/ αλλοίωση του χρώματός του σε συνθήκες εκτροφής, από κόκκινο σε μαύρο, προσέφερε αντικείμενο μελέτης των χρωματοφόρων κυττάρων σε ποσοτικό, ποιοτικό, μορφολογικό και δομικό επίπεδο. Κατά την αναπαραγωγική του περίοδο, τόσο ως θηλυκό όσο και ως αρσενικό άτομο έδωσε τους πρώτους απογόνους εκτροφής του είδους στη χώρα μας. Τέλος, ως υπέργηρος πια μας έδωσε απάντηση στην συχνή ερώτηση των επισκεπτών που αφορά στην ηλικία των ψαριών.
Ασπασία Στεριώτη
Ιούνιος 2019
latest Nike Sneakers | Air Jordan 1 Retro High OG 'University Blue' — Ietp