Το Ενυδρείο Κρήτης "ταξίδεψε" στα ακριτικά νησιά σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος | CretAquarium

Το Ενυδρείο Κρήτης "ταξίδεψε" στα ακριτικά νησιά σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Το Ενυδρείο Κρήτης "ταξίδεψε" στα ακριτικά νησιά σε συνεργασία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Το πρόγραμμα διεξάγεται για δέκα συνεχόμενους μήνες (Οκτώβριος-Ιούλιος), παράλληλα σε 11 απομακρυσμένα νησιά  (Άγιος Ευστράτιος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Κάσος, Καστελόριζο, Κίμωλος, Λειψοί, Νίσυρος, Τήλος, Φούρνοι, Ψαρά).

 

Η τεχνολογία γεφυρώνει τις αποστάσεις και το Ενυδρείο Κρήτης CRETAquarium επιτελεί στην πράξη τον κοινωνικό του ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ενυδρείο Κρήτης σχεδιάζει δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνουν την επιστημονική γνώση προσιτή σε όλους και ταυτόχρονα ευαισθητοποιούν και αφυπνίζουν μικρούς και μεγάλους. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται από έμπειρους θαλάσσιους βιολόγους και μουσειοπαιδαγωγούς στους χώρους του Ενυδρείου.

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, από τη θαλάσσια βιολόγο του Ενυδρείου Κρήτης, κ. Δανάη Αντωνιάδη, ένα ταξίδι στον θαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου μέσω webcam: μια δυνατότητα που παρέχει το Ενυδρείο Κρήτης για τους μαθητές και τους φίλους μας που βρίσκονται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή και στο εξωτερικό.

Το Ενυδρείο Κρήτης προσφέρει στα παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, από 11 απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου που συμμετέχουν στα «Αθλητικά Μονοπάτια», την ευκαιρία μίας δωρεάν διαδικτυακής ξενάγησης στο σύγχρονο συναρπαστικό θαλάσσιο ενυδρείο της Κρήτης!

Τα Αθλητικά Μονοπάτια είναι ένα πρόγραμμα Αθλητικών Δραστηριοτήτων για παιδιά σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου που υλοποιείται από το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα διεξάγεται για δέκα συνεχόμενους μήνες (Οκτώβριος-Ιούλιος), παράλληλα σε 11 απομακρυσμένα νησιά  (Άγιος Ευστράτιος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Κάσος, Καστελόριζο, Κίμωλος, Λειψοί, Νίσυρος, Τήλος, Φούρνοι, Ψαρά).

Επιπλέον των αθλητικών δραστηριοτήτων, παρέχονται στα παιδιά των νησιών ποικίλα ερεθίσματα και δραστηριότητες σε συνεργασία με άλλους φορείς.

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Αθλητικά Μονοπάτια», κ. Ελένη Κόλια, αναφέρει τα εξής: «Ευχαριστούμε το Ενυδρείο Κρήτης που έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά έντεκα απομακρυσμένων νησιών του Αιγαίου να έρθουν σε επαφή με το θαυμαστό κόσμο  του βυθού της Μεσογείου, στο μεγαλύτερο συγκρότημα θαλάσσιας έρευνας, τεχνολογίας και αναψυχής στη Μεσόγειο. Ευχόμαστε μετά τη συνάντησή τους με τους θαλάσσιους κατοίκους της Μεσογείου, τα παιδιά να μάθουν, να γοητευθούν και να συμβάλουν στο βιώσιμο μέλλον της.»

Ο προϊστάμενος του Ενυδρείου Κρήτης, Δρ Ιωάννης Παπαδάκης, αναφέρει πως: «Το Ενυδρείο Κρήτης-Τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του μεγαλύτερου φορέα για τη θαλάσσια έρευνα στη χώρας μας - στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και κοινωνικής ευθύνης είναι πάντοτε πρόθυμο να «ταξιδέψει» τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες στις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Έχοντας ως φιλοσοφία τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, με ιδιαίτερη χαρά αποδεχτήκαμε το κάλεσμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να συνδράμουμε στο πρόγραμμα «Αθλητικά μονοπάτια» με μία διαδικτυακή ξενάγηση. Μέσα από αυτή την ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδευτική ομάδα του Ενυδρείου Κρήτης, μαθητές από 11 ακριτικά νησιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, να μάθουν για τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του και να λάβουν τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να ευαισθητοποιηθούν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και να αποτελέσουμε τμήμα μιας τόσο σημαντικής δράσης».