Αποκάλυψη Ψηφιδωτού Ενυδρείου Κρήτης | CretAquarium

Αποκάλυψη Ψηφιδωτού Ενυδρείου Κρήτης

Με χαρά σας προσκαλούμε στην ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ που κοσμεί πλέον την είσοδο του ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 12:00.

Θα πραγματοποιηθεί "Παράλληλη Δράση Δημιουργίας Ψηφιδωτού" 11:00 – 15:00.

Το ψηφιδωτό του Ενυδρείου Κρήτης, ένα μωσαϊκό μεγάλων διαστάσεων, σχεδιάστηκε από την Κατερίνα Σπαρκς και αποτελεί μια συλλογική εργασία εθελοντών που μοιράζονται το ίδιο πάθος. Χρειάστηκαν 18 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου και με την εκδήλωση αυτή ευχαριστούμε και τιμούμε τους εθελοντές για την προσφορά τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρχει συνοδευτική
ΔΡΑΣΗ ΔΗΜΟΥΡΓΙΑΣ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ
για όλες τις ηλικίες
11:00 -15:00

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα

Διευθυντής Ενυδρείου Κρήτης
Μιχάλης Παπαδάκης

Πρόλογος του καλλιτέχνη
Η ζωτική ανάγκη να εκφράζομαι μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, με οδηγεί συνέχεια σε νέες προκλήσεις και τρόπους έκφρασης.

Η κατασκευή των μωσαϊκών μου σε μεγάλες επιφάνειες ηταν αδύνατη χωρίς της συλλογική εργασία της ομάδας που μοιράστηκε το ίδιο πάθος.  Η πολύτιμη προσφορά της εθελοντικής εργασιας εκανε δυνατη την υλοποιηση αυτων των εργων και εδωσε και την χαρα της δημιουργιας στους ιδιους.

Το πάθος μου για μωσαϊκά μεγάλων διαστάσεων ξύπνησε με το πρώτο μου έργο στον Αγιο Νικόλαο “Το κορίτσι στο Μαγικό κήπο”, διακοσμώντας τον τοίχο στην παιδική χαρά της λίμνης. Ακολούθησαν τα δελφίνια με αρχαία Ελληνικά στοιχεία που διακοσμούν τον τοίχο του Ιστιοπλοϊκού συλλόγου στην Μαρίνα Αγίου Νικολάου.

To έργο μου στο Ενυδρείο Κρήτης ειναι εμπνευσμένο από τον κόσμο της θάλασσας και καλύπτει  μια τεράστια σταγόνα 80 τ.μ. στην είσοδο του. Το πρώτο στάδιο είναι η σχεδίαση του έργου και μετά η μεταφορά του στην κλίμακα που αντιστοιχεί στις πραγματικές διαστάσεις. Το σχήμα της σταγόνας στο ενυδρείο Κρήτης χρειάστηκε προσεκτική μελέτη για να αποδοθεί σωστά στις τρις διαστάσεις.
Το σχέδιο γίνεται γραμμικό, τυπώνεται σε χαρτί στο πραγματικό μέγεθος και τοποθετείται στο τραπέζι εργασίας με δίχτυ πάνω του. Συνεχίζοντας με την εύρεση των πλακιδίων, το σπάσιμο τους σε μικρές ψηφίδες και την επεξεργασία λείανσης τους. Το στάδιο ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση των ψηφιδων μιας μιας με κόλλα ταιριάζοντας τις πάνω στο δίχτυ. Έπειτα αποθηκεύονται αριθμημένα αφού κοπούν σε μεγάλα κομμάτια σαν ένα παζλ. Χρειάστηκαν 18 μήνες για αυτό το στάδιο. Η τοποθέτηση και το ταίριασμα όλων των κομματιών στην σταγόνα ήταν ιδιαιτερης δυσκολίας λόγω της καμπυλότητας της.

Η συλλογική εργασία αποκτά ένα ανώτερο νόημα αποτυπώνοντας το ιδιαίτερο στυλ του κάθε εθελοντή με τον τρόπο που κόβει και τοποθετεί τις ψηφίδες.

Ελπίζω να γεμίσει με χαρά τον επισκέπτη και να μεταφέρει την απόλαυση που είχαμε κατά την διάρκεια της δημιουργίας του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον διευθυντή του ενυδρείου Μιχάλη Παπαδάκη που αγκάλιασε την ιδέα μου και στον δημοσιογράφο Ιάσωνα Ταβλά που ήταν εμπνευστής της.

Κατερίνα Σπαρκς

best shoes | Nike