Το ζωικό βασίλειο βρίθει συναισθημάτων - ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ | CretAquarium

Το ζωικό βασίλειο βρίθει συναισθημάτων - ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

 

Άρθρο στην ΠΑΤΡΙΔΑ - 13/01/2023

 

Ιστορίες αγάπης που θα ζήλευε ακόμα και ο Σέξπιρ εκτυλίσσονται στο ζωικό βασίλειο. Ο πουπουλένιος έρωτας δύο κύκνων με λυπημένο τέλος αποτελεί, όπως λένε οι ειδικοί στην «Π», μονάχα ένα παράδειγμα των όσων διαδραματίζονται ανάμεσα στα ζώα, τα πουλιά, τα ψάρια.

Ο διευθυντής του Ενυδρείου Κρήτης, δρ. Ιωάννης Παπαδάκης, και η δρ. Χρύσα Δόξα εξηγούν στην «Π» πως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο τους όρους «έρωτας» και «αγάπη» αλλά σίγουρα υπάρχει φροντίδα και δοτικότητα. Όπως αναφέρουν,  στη θάλασσα, όπως και την ξηρά, ένα από τα πρότυπα αναπαραγωγής που συναντάμε είναι και η μονογαμία. Σε κάποια είδη το αρσενικό ζευγαρώνει με ένα μόνο θηλυκό, όπως και το θηλυκό ζευγαρώνει μόνο μαζί του, είτε για μία αναπαραγωγική περίοδο είτε για περισσότερο

Και οι δύο γονείς μπορεί να παραιτηθούν με επιλογή τους από άλλες ευκαιρίες ζευγαρώματος ή ένας γονέας μπορεί να επιβάλει την μονογαμία, απομακρύνοντας άλλους πιθανούς συντρόφους. Στην περίπτωση της μονογαμίας συχνά και οι δύο γονείς συνεργάζονται για την φροντίδα των αβγών και των απογόνων.

Έρωτας είναι θαρρώ… στο Ενυδρείο Κρήτης!

Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών που ζευγαρώνουν για μια ζωή, όπως οι ιππόκαμποι. Την ιδιαίτερη συμπεριφορά που παρουσιάζουν τα αρσενικά άτομα του ιππόκαμπου, να κολυμπούν στο βυθό με χάρη για να προσελκύσουν το θηλυκό που θα γίνει η σύντροφός τους, την έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες και στο Ενυδρείο Κρήτης. Στη συνέχεια, το αρσενικό αγκαλιάζει το θηλυκό άτομο και ενωμένα χορεύουν κυκλικά προς τα πάνω. Το θηλυκό άτομο μεταφέρει τα γονιμοποιημένα αυγά σε ένα σάκο, στην βάση της ουράς του αρσενικού, όπου τα κυοφορεί.

Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος, φαίνεται να έχουν ορκιστεί και τα ψάρια κλόουν, τα οποία σχηματίζουν ζευγάρια που μένουν για πάντα μαζί, επιλέγοντας για σπίτι τους μια ανεμώνη. Μόνο αν ένα από τα δύο άτομα αποβιώσει το άλλο θα βρει καινούργιο ταίρι.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η επιλογή της μονογαμίας, η οποία στοχεύει στην απόκτηση περισσότερων και καλύτερων απογόνων, επηρεάζεται και σχετίζεται με βιολογικούς και οικολογικούς παράγοντες.

Εκτός όμως από την σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε ζευγάρια, έχουν παρατηρήσει τη δημιουργία «φιλικών» δεσμών μεταξύ ατόμων είτε του ίδιου είδους είτε διαφορετικών ειδών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας ομάδας τριών μυλοκοπίων που μεταφέρθηκαν από μια μικρότερη δεξαμενή στην δεξαμενή με τους καρχαρίες, και παρά την παρουσία δεκάδων άλλων μυλοκοπίων αυτά παραμένουν μαζί. Παλαιότερα, στο Ενυδρείο υπήρχε ένα μοναχικό μαγιάτικο που κολυμπούσε πάντα παρέα με έναν ροφό και δεν ακολουθούσε ποτέ το κοπάδι των άλλων μαγιάτικων.

Μια από τις πιο όμορφες «φιλίες» είναι αυτή που έχει σφυρηλατηθεί όλα αυτά τα χρόνια ανάμεσα σε πολλά από τα ζώα που φιλοξενούνται στο Ενυδρείο Κρήτης και το προσωπικό που τα φροντίζει. Πολλά από αυτά έχουν μάθει να τρώνε από τα χέρια τους και τρέχουν να τους συναντήσουν. Ένα μπαλονόψαρο τους έριχνε νερό για να τους τραβήξει την προσοχή, ένα μυλοκόπι καθόταν και το χάιδευαν κυριολεκτικά σαν κατοικίδιο.  Κάποια από τα είδη που υπάρχουν στα ενυδρεία μας αναγνωρίζουν το προσωπικό ανάμεσα σε δεκάδες άλλους επισκέπτες και ακολουθούν την πορεία τους μπροστά από τις δεξαμενές.

 

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ