Ο ΔΡ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΤΡΙΣ" : "ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΠΑΝΤΟΥ"
«Το Ενυδρείο Κρήτης θέλουμε να ταξιδέψει σε όλη την Κρήτη μας και -γιατί όχι- σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει, σε συνέντευξή του στην «Π» ο προϊστάμενος του CretAquarium, ερευνητής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Ιωάννης Παπαδάκης.
Τονίζει πως «όσο τεράστια είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε ο αείμνηστος Μ. Παπαδάκης τόσο μεγάλη είναι και η ευθύνη που έχω αναλάβει από την στιγμή που βρέθηκα στο «τιμόνι» του Ενυδρείου Κρήτης».
Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
Τους τελευταίους μήνες είστε στο «τιμόνι» του Ενυδρείου Κρήτης, όπου άφησε το σημάδι του ο Μιχάλης Παπαδάκης. Ποιο το βάρος της ευθύνης;
«Όσο τεράστια είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε ο αείμνηστος Μ. Παπαδάκης τόσο μεγάλη είναι και η ευθύνη που έχω αναλάβει από την στιγμή που βρέθηκα στο «τιμόνι» του Ενυδρείου Κρήτης. Η λέξη «ευθύνη» δεν έχει μόνο την έννοια ότι πρέπει να προστατεύσω και να διατηρήσω την παρακαταθήκη που παρέλαβα από τους προκατόχους μου, αλλά να δημιουργήσω και να προσθέσω νέα στοιχεία και δεδομένα, ώστε και εγώ με την σειρά μου να τα παραδώσω αργότερα ακόμα πιο πλούσια στους επόμενους που θα έρθουν και θα συνεχίσουν την ιστορία του CRETAquarium. Ως προϊστάμενος, αναγνωρίζω το μέγεθος της ευθύνης.
Είμαι αισιόδοξος και θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε λόγω της γνώσης που προσωπικά έχω αποκομίσει από την ερευνητική μου δράση σε σχετικά θέματα, αλλά και της σημαντικής συνδρομής των έμπειρων συνεργατών μου που στελεχώνουν το Ενυδρείο Κρήτης. Καθοριστικής σημασίας θεωρώ και την αρωγή όλου του προσωπικού του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε). Για τις προκλήσεις και τα πιθανά προβλήματα που ίσως θα βρεθούν στο δρόμο να είστε σίγουροι ότι εγώ μαζί με τους συνεργάτες μου είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να τα αντιμετωπίσουμε, ώστε το νέο όραμα και οι στόχοι που έχουμε βάλει να υλοποιηθούν. Με τη συντονισμένη προσπάθεια όλων μας, έχουμε την πεποίθηση ότι το Ενυδρείο Κρήτης θα συνεχίσει να δημιουργεί και να προσφέρει στην κοινωνία, την οικονομία και στην πρόοδο του τόπου μας».
Ο προκάτοχός σας, Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, είχε πει και στην «Π» πως λόγω πανδημίας τα οικονομικά του Ενυδρείου ήταν συρρικνωμένα. Η εικόνα πλέον έχει βελτιωθεί; Αυτό το καλοκαίρι, ποια είναι η επισκεψιμότητα του Ενυδρείου;
«Η επισκεψιμότητα του Ενυδρείου Κρήτης ακολουθεί την ανοδική τάση που παρουσιάζουν οι αφίξεις των τουριστών στο νησί της Κρήτης και συνάδει βέβαια με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή, θεωρούμε, εμπειρία που μπορεί ο επισκέπτης να αποκομίσει στον χώρο μας. Επιπλέον, βάσει των στοιχείων που συλλέγουμε, μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με την επισκεψιμότητα είναι ότι ο αριθμός των επισκεπτών του Ενυδρείου έχει σημαντικά ανακάμψει. Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα διότι τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας τα οικονομικά του Ενυδρείου συρρικνώθηκαν πάρα πολύ, όπως έχει ήδη αναφέρει και ο προκάτοχος μου Δρ Μυλωνάς. Σε αυτό το σημείο, θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης για την σημαντική βοήθεια που μας παρέχει.
Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα σε αυτήν την συγκυρία η Περιφέρεια Κρήτης μας προσέφερε πολύτιμη οικονομική βοήθεια τόσο για την υλοποίηση αναγκαίων έργων αναβάθμισης των υποδομών του ενυδρείου όσο και για την εκπόνηση νέων εκπαιδευτικών δράσεων, αλλά και για τον εμπλουτισμό με νέα είδη, όπως οι καρχαρίες. Από πλευρά μας καλούμε όλο τον κόσμο, τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες του νησιού μας να έρθουν να μας επισκεφτούν, να ενημερωθούν με βιωματικό τρόπο, αλλά και να πληροφορηθούν όχι μόνο για τους οργανισμούς που φιλοξενούμε στο ενυδρείο, αλλά και γενικότερα για θέματα σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι οι επισκέπτες του Ενυδρείου Κρήτης έχουν τη δυνατότητα συζητώντας με το εξειδικευμένο προσωπικό μας για θέματα που σχετίζονται με τον υδάτινο κόσμο να λάβουν ουσιαστικές και έγκυρες γνώσεις και πληροφορίες, οι οποίες βασίζονται σε αποτελέσματα ερευνών και μελετών των ερευνητών του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.».
ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ